DÖRTEL YAYINCILIK 8. SINIF MATEMATİK ÇALIŞMA KİTABI138. SAYFA CEVAPLARI
2014-2015 ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız.
Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz
8.Sınıf Dörtel Yayınları Matematik Çalışma Kitabı 138.Sayfa Cevapları
2013-2014 EĞİTİM ÖĞĞRETİM YILI .......................... LİSESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK DERSİ SENE SONU ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR.
DERS : Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi
TOPLANTI NO : 3
TOPLANTI TARİHİ : ....06.2014
TOPLANTI YERİ : Öğretmenler Odası
TOPLANTI SAATİ :
TOPLANTIDA BULUNANLAR :
GÜNDEM MADDELERİ:
1- Açılış Ve Yoklama.
2- Yeni Gelen Emir,Genelge Ve Tebliğlerin Incelenmesi
3- Milli Eğitimin Temel Amaçlarının Okunması
4- Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Genel Ve Özel Amaçları
5- II. Dönem Dersi Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Zümre Tutanağının İncelenmesi, Alınan Kararların Okunması ve değerlendirilmesi
6- II. Dönem Başarısının Değerlendirilmesi, Başarısızlık Nedenleri.
7- Ünitelendirilmiş Yıllık Planların Uygulanmasında Karşılaşılan Sıkıntılar Ve Çözüm Önerileri.
8- 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında Öğrencilerin Başarılarını Daha da Artırmak İçin Yapılacak Çalışmalar, Öneriler.
9- Dilek Ve Temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
MADDE-1.Zümre Başkanı .................................., toplantının hayırlı ve verimli geçmesi dileğiyle gündem maddelerini okuyarak toplantıyı açtı.
MADDE-2.Yeni gelen emir, genelge ve tebliğler okundu. Zümre Başkanı ........................, sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinin bazı maddelerinin değiştiğini açıklayarak bu yönetmelikle ilgili gerekli açıklamaların öğrencilere yapılması gerektiğini belirtti
MADDE-3.Türk Milli Eğitiminin Amaçları okundu.Bu amaçlarla dersin amaçları arasında ilişki kurulması istendi.
MADDE-4.Ders öğretmeni ................................................., 2356 sayılı Tebliğler Dergisinden dersin genel ve özel amaçlarını okudu.Buna göre dersin genel amacı “İlköğretim ve ortaöğretimde öğrenciye,Türk Milli Eğitim politikası doğrultusunda genel amaçlarına,ilkelerine ve Atatürk’ün Laiklik ilkesine uygun,din,İslam dini ve ahlak bilgisi ile ilgili yeterli bilgi kazandırmak;böylece Atatürkçülüğün,milli birlik ve beraberliğin,insan sevgisinin dini ve ahlaki yönden pekiştirilmesini sağlamak,İyi ahlaklı ve faziletli insanlar yetiştirmektir.”
........................................,dersin bu genel amacının ve özel amaçlarının Milli Eğitimin Amaçlarıyla bütünleştirilmesinin gereğine işaret etti.
.................................................,Bu amaçların gerçekleştirilmesinin hedef olduğunu,bunun ilkelerinin de müfredat programının baş kısmında yer aldığını söyledi.
MADDE-5.II. dönem din kültürü ve ahlak bilgisi zümre tutanağı incelendi. Alınan kararlar okundu. Bu çalışmaların yapıldığı ve genelde başarıya ulaştığı görüldü.
a)Ancak ders saatinin bir saat olnması ve okuluın erken kapanması sebebiyle derslerin müfredata uygun olarak işlenmesinde bir takım sıkıntılar olduğu
b) Kaynak temin etme konusunda sıkıntı olduğu okulumuzun kitaplığının milli egitim bakanlığı tarafından tavsiyesi uygun görülen ve diyanet yayınları arasında bulunan kitaplarla takviye edilmesi gerektiği zümre öğretmeni ............................................. tarafından belirtildi
MADDE-6.II. dönem başarısının değerlendirilmesi.
Zümre öğretmeni .................................. 2. dönem başarısının 1. döneme göre daha iyi olduğunu özellikle lise 1. ve 2. sınıf öğrencilerin basarı yüzdelerinin daha iyi ve yaklaşık %95 civarında olduğunu belirtti bazı öğrencilerde ise bütün gayrete rağmen istenen başarının elde edemediği görülmüştür. Bunun nedeni olarak:
a) Velilerin ilgisizliği
b) Ailedeki problemler
c) İnceleme ve araştırma yapmamaları
d) Öğrencinin öğretmeni merkez kabul etmesi
e) Okulun meslek lisesi olması sebebiyle öğrencini daha çok mesleğe yönelik derslere ilgi duyması
f) Son sınıf öğrencilerinin YGS-LYS hazırlığı için derslerle fazla ilgilenememeleri
Madde-7 Ünitelendirilmiş yıllık planların uygulanmasında karşılaşılan sıkıntılar, çözüm önerileri.
a)Ders saatinin az olması sebebiyle görsel öğelere ağırlık verilemiyor, Dersler teorik olarak işleniyor. Bu da öğrenci açısından sıkıcı oluyor. Çözüm önerisi olarak ders saati arttırılırsa dersler öğrenci açısından daha zevkli ve anlaşılır geçer.
b)Günlük hayatta karşılaşılan problemlere önem verilerek öğrencinin bu problemlerinin çözümü için kullanılan zamanda müfredat konularına gereken ağırlığın verilememesi bunun çözümü de ancak ders saatinin arttırılması ile mümkün görülmektedir
Madde -8 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrencilerin başarılarını daha da artırmak için yapılacak çalışmalar, öneriler.
a) Öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin sevdirilmesi.
b) Öğrenilecek konuların hayatta gerekli olduğuna inandırmak.
c) Öğrencileri araştırma ve incelemeye teşvik etmek.
d) Daha çok soru-cevap yöntemi kullanarak öğrencileri derse katmak, öğrencileri merkeze çekmek.
e) Devamsızlığın öğrenci başarı üzerindeki etkisini sene başında sık sık dile getirmek.
f) Sık sık veli görüşmesi yapmak.
g) Başarısız öğrencilerle bireysel görüşmeler yaparak gelecekte aranan bireyler olmaları için çalışmalarını sağlamak.
Madde-9 Dilek ve Temenniler.
...................................... sene sonu zümre toplantısını başarılar dileyerek kapattı
2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ................................. LİSESİ İNGİLİZCE DERSİ SENE SONU ZÜMRE TOPLANTISI TUTANAĞIDIR.
TOPLANTI TARİHİ : ... / 06 / 2014
TOPLANTI YERİ: Öğretmenler Odası
TOPLANTI NO: 3
TOPLANTIYA KATILANLAR :
GÜNDEM MADDELERİ
1- Açılış ve yoklama.
2-İngilizce dersinin sevdirilmesi ve başarının artırılması için alınan önlemler üzerinde görüş bildirilmesi.
3- 2013-2014 Eğitim Öğretim yılına ait alınan kararların gözden geçirilerek varsa uygulanmayan kararların araştırılması ve alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi.
4-2013-2014 Eğitim Öğretim yılına ait öğrenci başarılarının değerlendirilmesi.
5- Dersin işlenişinde uygulanan yöntemler, karşılaşılan sorunlarla ilgili alınacak önlemlerin görüşülmesi.
6- Hazırlanan yıllık planların ve ders planlarının değerlendirilmesi yapılarak amacına ulaşıp ulaşmadığının belirlenmesi ile varsa eksikliklerin giderilmesi için alınan önlemlerin görüşülmesi.
7- Ölçme ve değerlendirmede birlik ve beraberliğin sağlanıp sağlanmadığının gözden geçirilmesi, yazılı sınavlarda sorulan soruların görüşülmesi, sınavların değerlendirme ölçütlerinin görüşülmesi.
8- Ödev konularının öğrenciye ne gibi fayda sağladığının görüşülmesi, beklenen amaca ulaşıp ulaşmadığının görüşülmesi, ödev değerlendirilmesinde birlikteliğin sağlanıp sağlanamadığının görüşülmesi
9- Diğer zümre öğretmenleriyle yapılması planlanan işbirliğinin yapılıp yapılamadığının görüşülmesi, yapıldı ise faydaları yapılmadıysa nedenlerinin araştırılması.
10- Öğretim metot ve tekniklerinin tartışılması.
11- Ders araç, gereçleri, öğretim materyalleri, çevrede yararlanılabilecek kaynakların görüşülmesi.
12-Dilek ve temenniler
13- kapanış
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ ve ALINAN KARARLAR
1- ..../ 06 /2014 tarihi, saat .........da İngilizce yabancı dil dersi zümre öğretmenleri okul öğretmenler odasında İngilizce öğretmeni ................... başkanlığında toplandı. Bütün öğretmenlerin hazır bulundukları görüldü.
2-İngilizce dersinin sevdirilmesi için İngilizce şarkılar dinletildi,videolar izletildi.Role Play uygulandı, okuma parçaları dağıtıldı, günlük konuşmayla ilgili metinler dağıtıldı.Diyalog çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaların örgencileri İngilizce dersine motive ettiği gözlenerek 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında da uygulanmasına karar verildi.
3- 2013-2014 Eğitim Öğretim yılına ait alınan kararlar İngilizce öğretmeni ..................... tarafından okundu. I. ve II. Dönem zümre toplantılarında alınan kararlara uyulduğu görüldü.
4- Yapılan genel değerlendirmede, tüm zümre öğretmenleri 2013-2014 Eğitim Öğretim yılının genel olarak verimli ve başarılı geçtiği ortak kanısına vardılar. Bunda da öğrencilerin II. Dönem derse daha etkin katılmalarıyla başarının daha da arttığı yönünde görüş bildirdiler.
2013-2014 Eğitim öğretim yılında 9. sınıflarda basarı oranının ..........,diğer sınıflarda ise......... olduğu ders basarı analizi sonucunda ortaya çıkmıştır.
5- Ders işlenirken uygulanan yöntem ve teknikler görüşüldü. Aşağıdaki yöntem ve tekniklerin uygulandığı görüldü.
a) Konular okuma, anlatım, soru - cevap ve tartışma metotları ile işlendi,
b) Öğrencilere grup ve ikili çalışmalar yaptırıldı,
c) Konuşmaya ve uygulamaya ağırlık verildi,
d) Bir sonraki derste işlenecek konular öğrencilere önceden bildirilerek derse hazırlıklı gelmeleri sağlandı,
e) Öğrencilerin öğrendiklerini ifade edebilmeleri için kendilerine sorular yöneltip yanlış da olsa sözünün kesilmeyip sonra düzeltmenin yapılarak kendilerine güven duygusunu kazanmalarına yardımcı olundu,
f) Mümkün olduğunca öğrencilere her hafta sonu o hafta öğrendiklerini pekiştirmelerini sağlamak amacıyla öğretmen tarafından hazırlanan haftalık çalışma kağıtları ( worksheet ) dağıtıldı,
6-Müfredatın değerlendirilmesi yapılarak konuların öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyelerine uygun olmadığı,İlköğretimin II. kademesinde almaları gereken temel İngilizce bilgilerinin eksik olduğu ......................tarafından belirtildi....................buna ilave olarak okulun çevresinin eğitim oranının oldukça düşük olduğunu vurguladı ve ders planlarının öğrencilerin seviyesine uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi.Böylece gelecek yıl, yıllık planlar hazırlanırken öğrenci seviyelerinin dikkate alınması gerektiği belirtildi.
7- İngilizce öğretmeni ...................... , ölçme ve değerlendirmede uyulması gereken esasları daha önce yapılan zümre toplantısından okudu. Buna göre ölçme ve değerlendirme aşağıda belirtilen esaslara dayanarak uygulanmıştır.
a) Yazılı sınavlar: Öğrencilerin başarısızlıkları değil kabiliyetleri doğrultusunda tüm yönleri ile değerlendirme yapılmıştır. Yazılı sınav soruları boşluk doldurma, çoktan seçmeli, metne dayalı, soru-cevap, verilen bir resmin adının ne olduğunu söyleme ve yazma, boş bırakılan yerleri uygun fiil veya sözcük bulup koyma şeklinde uygulanmıştır.
Yazılı sınavlarda konu sınırlaması olmayıp, sorular işlenen konuların tümünü kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Soruların ağırlığı önceki yazılıdan sonra işlenen konulara
kaydırılmıştır. Yapılan yazılı yoklamalar en az 1 hafta önce öğrencilere bildirilmiştir. Yazılı yoklamalarda yazılı süresi ve not baremi öğrencilere mutlaka bildirilmiştir.
b) Sözlü sınavlar: Sözlü sınavların değerlendirilmesinde telaffuz, dil bilgisi, kelime bilgisi, iletişim becerisi, anlama ve verilen bir konuda konuşma veya yorum yapma dikkate alınan ölçütlerdir. Sözlü sınavlar için ayrı bir ders saati ayrılmamış olup, öğrencinin ders içi faaliyetleri de değerlendirilmiştir. Her iki dönem de en az iki sözlü notu verilmiştir.
Sonuç olarak tüm zümre öğretmenleri ölçme ve değerlendirme esaslarına uyularak birlik ve beraberliğin sağlandığı yönünde görüş bildirdi.
8- Söz alan ...................., konuların bitiminde verilen ödevlerin çoğunlukla düzenli olarak yapıldığını söyledi. Yıllık ödevler de zümrede alınan kararlar doğrultusunda belirlenen tarihte verilmiş ve belirlenen tarihte toplanmış olup değerlendirildiğini ifade etti, Öğrencilerin üstün gayretleriyle yıllık ödevleri yaptıklarını ve çalışmaları sonucunda 10. sınıflarda verilen reading comprehension çalışmasının örgencilere okuma alışkanlığı kazandırdığı belirtildi, 9. sınıflarda ise verilen grammar ağırlıklı ödevlerin örgencilerin anlamakta zorluk çektiği (Present Perfect Tense vb.) konularda fayda sağladığı yazılı sonuçlarında çıkmıştır. Ayrıca gelecek sene için iyi bir altyapı oluşturduğu tespit edilmiştir.
9- Diğer zümre öğretmenleriyle yapılan işbirliği sonucunda olumlu sonuçlar alınmıştır. Öğrencilerin anlamakta güçlük çektiği konularda Türkçe öğretmenleriyle işbirliğine girilerek gerekli takviyeler yapılmıştır. ..............................okulumuz edebiyat öğretmenleri ile görüşerek öğrencilerin cümlenin öğeleri ve sözcük türleri konularında eksik olduklarını belirtmiş ve gerekli tedbirlerin alınmasını önermiştir.
10- İşlenmekte olan konulara göre; Dilbilgisi-Çeviri Yöntemi ( Grammar , Translation Method ) , Kulak-Dil Alışkanlığı Yöntemi (Audio-Lingual Method) , İletişimci Yöntem (Communicative Approach) ve Seçmeli Yöntem ( Eclectic Method ) kullanılmıştır,
11- Ders araç ve gereçleri olarak çevrede yararlanılabilecek kaynaklar olarak sınıf içindeki yazı tahtası, pano, basılı materyallerde yayınlanmış resimler, posterler, duvar resimleri, okulun çevresinde bulunan gerçek nesne ( real objects ) , eşyalar( classroom objects ) ve modeller kullanılmıştır.
12. Zümre başkanı ................., 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılının sağlıklı, daha başarılı ve daha verimli geçmesi dileğiyle toplantıya katılan diğer zümre öğretmenlerine başarılar diledi.
13-Zümrede alınan kararların uygulanması konusunda hassasiyet gösterilmesi zümre başkanı tarafından vurgulanarak gelecek Eğitim Öğretim yılında görüşmek üzere toplantıya son verildi.
2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI .......................... LİSESİ MATEMATİK GRUBU DERSLERİ YIL SONU ZÜMRESİ
Toplantı Tarihi: .......06.2014
Toplantı Yeri: Öğretmenler Odası
Toplantı Saati:
Toplantıya Katılanlar:
GÜNDEM MADDELERİ:
1.Açılış ve yoklama
2.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
3.2013–2014 Eğitim ve öğretim yılı 1. ve 2. döneminde yapılan uygulamalar sonucunda ders programlarında hedefe ulaşılıp ulaşılmadığının değerlendirilmesi.
4.Dersin işlenişinde yaşanan problemlerin dile getirilmesi ve çözüm önerileri
5.Derslerde kullanılacak ders araç ve gereçlerin ve donanın eksiklerinin tespiti
6.Diğer zümre öğretmenlerle yapılacak işbirliği esasları
7.Başarının artırılması için alınacak tedbirler
8.Atatürk İlke ve İnkılâplarının derslere göre işlenmesi
9.Dilek ve temenniler, kapanış.
ALINAN KARARLAR:
1. Zümre toplantısı, zümre başkanı ................................ in iyi dilek ve temennileri ile öğretmenler odasında başladı. Zümre öğretmenlerinin hepsinin toplantıda bulunduğu tespit edildi
2.Başöğretmen Atatürk ve onun fikir arkadaşlarının manevi huzurunda 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu
3.2012–2013 eğitim ve öğretim yılı genel itibariyle değerlendirildi:
............................................:9. sınıfların hazır bulunuşluluk düzeyleri çok düşük. Ayrıca öğrencilerin liseye uyum sağlamada zorluk çektikleri görüldü. Bütün bunlar başarı düzeyini olumsuz yönde etkilemiştir. 9-B sınıfında geometri dersinde %39, matematik dersinde %42 başarı sağlanmıştır. 9-A sınıfında geometri dersinde %48, matematik dersinde %62 başarı sağlanmıştır. 9. Sınıflarda genel olarak geometri dersinde ki başarının matematiğe göre biraz daha düşük olduğu gözlemlendi. Bunun nedeni 9. Sınıf geometri müfredatının oldukça yoğun olmasıdır.” dedi.
..................................: “10. sınıflardan 10 TM nin sınıf mevcudunun az olması öğrencilerin başarı seviyelerini olumlu yönde etkiledi ancak öğrencilerin temel konularda eksikliklerinin olduğu görüldü. Bazı haftalar geri dönüş yapılarak eksiklikler giderilmeye çalışıldı. 10 Sosyal sınıfında seç. geometri dersi öğrencilerin alan dersi olmadığı için motivasyon eksikliği öğrencilerin başarı düzeyini olumsuz yönde etkilese de ilerleyen haftalarda bu sorunu ortadan kaldırdık ve istenen başarı düzeyi sağlandı. 10 TM sınıfında geometri dersinde %71, matematik dersinde %78 başarı sağlanmıştır. 10 Sosyal sınıfında seç. geometri dersinde %100 başarı sağlanmıştır.” dedi.
.................................: “11. Sınıflarda konuların az olmasının avantajıyla bolca örnek soru çözümü yapıldı. Bu da konuların daha iyi pekişmesine imkan verdi. Ancak yinede 3. Sınıflar istenen düzeye gelmiş değiller. 11 TM sınıfında geometri dersinde %100, matematik dersinde %100 başarı sağlanmıştır. 11 Sosyal sınıfında seç. geometri dersinde %100 başarı sağlanmıştır” dedi.
..........................................: “ 12. sınıfların üniversite sınavına hazırlanmaları nedeniyle son dönemlerde müfredatla beraber ygs-lys konuları işledik. Bu durumun öğrencilerin çalışma düzenine olumlu katkılar yaptığını gözlemledim. Ayrıca 12 TM nin sınıf mevcudunun az olması başarıyı olumlu yönde etkileyen diğer bir faktör oldu. 12 TM sınıfında geometri dersinde %100, matematik dersinde %100, ana. Geometri dersinde %100 başarı sağlanmıştır. 12 Sosyal sınıfında seç. geometri dersinde %100, seç. matematik dersinde %100 başarı sağlanmıştır.” dedi.
Genel itibariyle 1. ve 2. dönem zümrelerinde alınan kararların uygulandığı gözlendi.
2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı ...................................... Lisesi Matematik Grubu Dersleri Sınıf Başarı Düzeyleri
4.Dersin işlenişinde uygulanacak yöntemler konusunda,
............................: “Derslerde öğrencilerin aktif olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Öğretmen merkezli bir sistem yerine öğrenci merkezli bir sistemin uygulanması her zaman başarıyı getirir. Öğrenci derse ne kadar katılırsa kendini o kadar derse verir. Böylece dersler daha zevkli hale getirilebilir.”dedi.
..........................:“Öğretmen, dersi öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre düzenlemelidir. Sınıf disiplinine önem verilmeli ve öğrenciler ders çalışmaya özendirilmelidir. Öğretmen, öğrencilerin derste görev almalarını sağlamalıdır. Böylece dersin işlenişinde oluşacak problemler de en az seviyeye inecektir. ” dedi.
Buna göre:
— Problemli öğrencilere derste basit görevler verilmesine,
—İşlemlerin süreli halde öğrenci tarafından yapılmasına,
— Yapılan çalışmalarda sınıf seviyesinin gözetilmesine,
— İmkânlar ölçüsünde bütün öğrencilere söz hakkı verilmesine,
— Soru veya test çalışmalarında öğrencilerin daha çok tahtayı kullanma fırsatı verilmesine
— Yeri geldikçe öğrencilere araştırma konuları verilmesine, karar verildi.
5..................................:“ Derslerde ders kitaplarındaki örneklerin yapılmasına ve yardımcı kaynak kullanımına azami gayret gösterilmiştir. Ancak imkanların kısıtlı olması öğrencilerin yardımcı kaynak teminini zorlaştırdığı gözlenmiştir..Bunun dışında Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış bütün kitaplar, öğrencilere tavsiye edilmiştir.” dedi.
Konuşmalardan sonra öğretmenlerin gerekli kaynak ve araçları mümkün olduğu derecede sınıflara götürmelerinin önemi vurgulanarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi karalaştırıldı.
6......................................: “ Yazılılarda ana dilimiz Türkçenin doğru ve düzgün kullanılmasını sağlamak, öğrencilerin kendilerini ifade ederken, değişik konuları farklı bakış açılarıyla yorumlamasını sağlamak için diğer zümre öğretmenleri ile sürekli iletişim kurulmuştur.” dedi. Bu görüş uygun bulunarak diğer zümre öğretmenleriyle sürekli işbirliği oluşturulması kabul edildi.
7.Öğrencilerin başarı durumlarını yükseltme konusunda;
......................................:“Öğrencilerin derse katılımı için öğrenciler sürekli kontrol edilmeli ve derse hazır gelmeleri sağlanmalıdır. Ev ödevleri kontrol edilmelidir. Ayrıca sosyal faaliyetlere katılım da başarıyı artıracaktır. Ders öğretmenleri ise derslerde uygun konuları günlük hayattaki kullanımı ile ifade ederek öğrencinin ilgisini çekmeli ve verilen örnekler üzerinden konuya geçiş yapmalıdır.” dedi
Bu öneriler kabul edilerek önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında bu doğrultuda hareket edilmesi karara bağlandı.
8.Atatürk İlke ve İnkılâplarının konulara göre işleniş esaslarını belirlenmesinde I. ve II. Dönem zümre kararlarına uyulması ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılında da uygulanmasına karar verildi. Derslerde konu sırasına göre Atatürk İlke ve İnkılâplarını da konuya dâhil ederek dersin işlenişine zenginlik katılmasına karar verildi.
9.Eklenecek herhangi bir madde kalmadığından toplantı karşılıklı iyi dilek ve temennilerle sona erdirildi.
2013-2014 Tarih Dersleri Yıl Sonu Zümresi
2013 – 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI……. LİSESİ TARİH GRUBU DERSLERİ SENE SONU ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR
TOPLANTI NO :3
TOPLANTI TARİHİ :.....06.2014
TOPLANTI YERİ : Öğretmenler Odası
TOPLANTI SAATİ :
TOPLANTIDA BULUNANLAR:
GÜNDEM MADDELERİ
1. Açılış ve Yoklama
2. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun okunması
3. Bir önceki zümre kararlarının incelenmesi
4. Atatürkçülük konularının derslerde işlenilmesinin görüşülmesi
5. Başarı durumunun değerlendirilmesi ve başarıyı artırma tedbirlerinin görüşülmesi
6. Öğretim Teknik ve Yöntemlerinin görüşülmesi
7. Ölçme ve Değerlendirme konusunun görüşülmesi
8. Dönem ödevlerinin görüşülmesi
9. Yıllık planların programa uygunluğunun görüşülmesi
10. Ders araç ve gereçlerinin kullanımı
11. 2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılı konu bitirme durumunun görüşülmesi
12. Dilek ve Temenniler
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1. Açılış ve yoklama:
....06.2014 tarihinde yapılan sene sonu zümre öğretmenleri toplantısı zümre başkanı ………………… hayırlı ve verimli geçmesi dileğiyle açılmıştır. Toplantıya tüm zümre öğretmenlerinin katıldığı görülmüştür.
2. Türk Milli Eğitimi’nin amaçları:
Türk Milli Eğitimi’nin amaçları 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’ndan ve 1790 sayılı Tebliğler Dergisi’nden zümre başkanı ………………. tarafından okunmuştur.
3. Bir önceki zümre tutanaklarının görüşülmesi:
II. Dönem zümre tutanakları incelendi. Alınan kararlar zümre başkanı …………….. tarafından okundu. Alınan kararlara zümre öğretmenlerinin titizlikle uyduğu ve başarıyla uygulandığı görüldü.
4. Atatürkçülük konularının derslerde işlenilmesinin görüşülmesi:
Atatürk İlke ve İnkılâpları ile ilgili konuların yıllık planlara 2488 sayılı Tebliğler
Dergisi ve azınlıkla ilgili konuların da 2538 ve 2539 sayılı Tebliğler Dergisinde belirtildiği şekilde yansıtıldığı görülmüştür.
5. Başarı durumunun değerlendirilmesi ve başarıyı artırma tedbirlerinin görüşülmesi:
………… sınıfı tarih grubu derslerinin genel başarı ortalamasının %80 olduğu genel liselerde ise 10. 11. ve 12. Sınıflarda genel başarı ortalamasının %80 olduğu görülürken 9. sınıflarda genel başarı ortalamasının %60 olduğu görülmüştür. Ancak bu başarı durumunun sınıf seviyelerine ve şubelere göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Başarının değerlendirilmesi konusunda söz alan Musa Tokgöz 9. Sınıflarda başarı durumunun genel olarak düşük olduğunu belirtmiştir. Bu başarısızlığın giderilmesi için de sınıf seviyelerine göre soru sorulmasının başarıyı arttıracağını vurgulamıştır.
Bu konuda söz alan …………………. ise derslerde öğretmenlerin ortak tutum ve davranış sergilemelerinin de başarıyı arttıracağını belirtmiştir.
…………………… ise başarısız olan öğrencilere başarabileceği görev ve sorumluluklar yüklemenin de başarıyı arttıracağını vurgulamıştır.
Musa Tokgöz ise öğrencilere çalışma ve öğrenme becerileri, problem çözme ve karar verebilme becerilerinin kazandırılmasının da başarıyı arttıracağını vurgulamıştır.
6. Öğretim Teknik ve Yöntemlerinin görüşülmesi:
Tarih dersleri işlenirken anlatım, soru-cevap, tartışma, rol oynama, örnek olay, beyin fırtınası, münazara gibi yöntem ve tekniklerin kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
7. Ölçme ve Değerlendirme konusunun görüşülmesi:
(01.02.2007 / 26421 RG) de belirtilen sınav yönetmenliğine göre haftalık ders saati 1 veya 2 olan dersler için her dönem en az iki yazılı, haftalık ders saati 3 veya daha fazla olan dersler için de her dönem en az üç yazılı yapılmıştır. Yine bu sınav yönetmeliğe göre yazılı tarihleri en az bir hafta önceden duyurulmuş ve değerlendirme sonuçları en geç iki hafta içerisinde okunmuştur.
Sözlü notları:
(Değişik 19.10.2005 / 25971 RG) de belirtilen sınav yönetmenliğine göre bir dönemde öğrencilere her dersten en az bir sözlü sınav puanının verilmesi esas alınmıştır. Dersin özelliğine göre ve imkânlar ölçüsünde daha çok sözlü puanlar verilebilineceği de değerlendirilmiştir. Sözlü sınav için başlı başına bir ders saati ayrılamayacağı ve sözlü puanların öğrencilerin sosyal etkinliklerdeki çalışmalara, derse hazırlıklı gelmelerine, ders içindeki etkinliklere katılmalarına vb. esaslara göre uygulama yapılması kararlaştırılmıştır.
8. Dönem ödevlerinin görüşülmesi:
Yıllık ödevler:
2300 sayılı Tebliğler Dergisi’ndeki ödev yönetmeliğine göre yıllık ödevler ilk iki ay içerisinde verilmiş ve nisan ayının ikinci haftasından itibaren toplanmıştır.
9. Yıllık planların programa uygunluğunun görüşülmesi:
Yapılan zümre toplantısında zümre öğretmenlerinin girdiği dersleri yıllık planlara uygun olarak işledikleri ve konuları bitirdikleri tespit edilmiştir.
10. Ders araç ve gereçlerinin kullanımı:
Ders araç ve gereçleri:
Bu konuda …………………….. tarih derslerinde kullanılacak araç ve gereçlerin öğrencilere duyurulmasının, tanıtılmasının ve bu araç ve gereçleri kullanmanın önemini vurgulamıştır. Bu doğrultuda tarih dersleri için gerekli olan araç ve gereçlerin kullanılması kararlaştırılmıştır.
11. 2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılı konu bitirme durumunun görüşülmesi:
Tarih grubu zümre öğretmenlerinin 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılı sonunda okul idaresine verecekleri konu bitirim raporlarından alınan verilere göre konuları müfredat programlarına uygun olarak işledikleri ve bitirdikleri tespit edilmiştir.
12. Dilek ve Temenniler:
Zümre Başkanı …………………… yıl sonu zümre toplantısının hayırlı olması dileğiyle kapatıp iyi tatiller dilemiştir.
2013–2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ....................LİSESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI GRUBU DERSLERİ YILSONU ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI
Toplantı Tarihi : .....06.2014
Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası
Toplantı Saati :
Toplantıya Katılanlar :
GÜNDEM MADDELERİ:
1. Açılış ve yoklama.
2. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
3. 2013–2014 Eğitim ve öğretim yılı 1. ve 2. döneminde yapılan uygulamalar sonucunda ders programlarında hedefe ulaşılıp ulaşılmadığının değerlendirilmesi. ,
4. Dersin işlenişinde yaşanan problemlerin dile getirilmesi ve çözüm önerileri,
5. Derslerde kullanılacak ders araç ve gereçlerin ve donanım eksiklerinin tespiti,
6. Diğer zümre öğretmenleriyle yapılacak işbirliği esasları,
7. Başarının artırılması için alınacak tedbirler,
8. Atatürk İlke ve İnkılâplarının derslere göre işlenmesi,
9. Dilek ve temenniler, kapanış.
ALINAN KARARLAR:
1. Zümre toplantısı, zümre başkanı ....................................... diğer üyelerin iyi dilek ve temennileri ile öğretmenler odasında başladı. Zümre öğretmenlerinin hepsinin toplantıda bulunduğu tespit edildi.
2. Başöğretmen Atatürk ve onun fikir arkadaşlarının manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
3. 2012–2013 eğitim ve öğretim yılı genel itibariyle değerlendirildi:
.................................: “ Lise 9. sınıfların hazır bulunuşluluk düzeyleri çok düşük. Ayrıca lise 1. sınıfların sayıca fazla olması nedeniyle bazı konuların yetiştirilmesinde ve dersin işlenişinde güçlükler yaşadık. Bu durum daha az öğrencinin derse katılmasına neden oldu.” dedi.
Genel itibariyle 1. ve 2. dönem zümrelerinde alınan kararların uygulandığı gözlendi.
4. Dersin işlenişinde uygulanacak yöntemler konusunda, ……………: “Derslerde öğrencilerin aktif olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Öğretmen merkezli bir sistem yerine öğrenci merkezli bir sistemin uygulanması her zaman başarıyı getirir. Öğrenci derse ne kadar katılırsa kendini o kadar derse verir. Böylece dersler daha zevkli hale getirilebilir.”dedi.
......................................: “Öğretmen, dersi öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre düzenlemelidir. Sınıf disiplinine önem verilmeli ve öğrenciler ders çalışmaya özendirilmelidir. Öğretmen, öğrencilerin derste görev almalarını sağlanmalıdır. Böylece dersin işlenişinde oluşacak problemler de en az seviyeye inecektir. ” dedi.
Buna göre:
— Problemli öğrencilere derste basit görevler verilmesine,
— Metnin gerektikçe öğretmen tarafından örnek olarak okunmasına,
— Yapılan çalışmalarda sınıf seviyesinin gözetilmesine,
— İmkânlar ölçüsünde bütün öğrencilere söz hakkı verilmesine,
— Dil bilgisi çalışmalarında öğrencilerin daha çok tahtayı kullanma fırsatı verilmesine
— Okuma çalışmaları için gerekli özendirmenin yapılmasına,
— Yeri geldikçe öğrencilere araştırma konuları verilmesine, karar verildi.
5. .......................................: “ Derslerde imla kılavuzu, sözlük, ansiklopedi, antoloji, resim, kaset, TV, gazete, dergi gibi yayın ve kaynaklardan öğrencilerin azami şekilde yararlanabilmesi gerekir. Bunun dışında Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış bütün kitaplar, öğrencilere tavsiye edilmelidir.” dedi.
Konuşmalardan sonra öğretmenlerin gerekli kaynak ve araçları mümkün olduğu derecede sınıflara götürmelerinin önemi vurgulanarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi karalaştırıldı.
6. ..........................................: “Ana dilimiz Türkçe’nin doğru ve düzgün kullanılmasını sağlamak, öğrencilerin noktalama ve imla konusundaki eksikliklerini gidermek, değişik konuları farklı bakış açılarıyla yorumlamasını sağlamak için diğer zümre öğretmenleri ile sürekli iletişim kurulması gerekir.” dedi.
...........................................: “Atatürk’ü anma haftasında ve 18 Mart Çanakkle Zaferi gününde tarih öğretmenleri ile işbirliği sağlayabiliriz.” dedi.
Bu görüş uygun bulunarak diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği oluşturulması kabul edildi.
7. Öğrencilerin başarı durumlarını yükseltme konusunda;
....................................: “Öğrencilerin derse katılımı için öğrenciler sürekli kontrol edilmeli ve derse hazır gelmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca sosyal faaliyetlere katılım da başarıyı artıracaktır.” dedi.
...................................: “Başarıyı daha da artırmak için, öğrencilere gözlem ve inceleme imkânları sağlanarak; gördükleri, inceledikleri üzerinde düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak rahatça anlatabilme alışkanlığını ve fırsatını kazandırılmalıdır. Dersin işlenişi de bu doğrultuda olmalıdır. ” dedi.
.................................... : “Ders öğretmenleri ise derslerde bir metni canlandırarak okumalı, parçaları kuru ve soluk görünüşlerinden kurtararak sevdirmeye çalışmalıdır. Bu nedenle kitap okumaya özendirmeliyiz. Kitap okuyan öğrenci kendini, çevresini daha iyi anlayacak ve anlatacaktır. Ben, önümüzdeki yıl derslerimi kütüphanede işlemeyi ve dersine girdiğim sınıflarda okuma saatleri oluşturmayı düşünüyorum. ” dedi.
Bu öneriler kabul edilerek önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında bu doğrultuda hareket edilmesi karara bağlandı.
8. Atatürk İlke ve İnkılâplarının konulara göre işleniş esaslarını belirlenmesinde I. ve II. Dönem zümre kararlarına uyulması ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılında da uygulanmasına karar verildi. Derslerde konu sırasına göre Atatürk İlke ve İnkılâplarını da konuya dâhil ederek dersin işlenişine zenginlik katılmasına karar verildi.
9. Eklenecek herhangi bir madde kalmadığından toplantı karşılıklı iyi dilek ve temennilerle sona erdirildi.
Yeni TEOG Tercih Sisteminin Olumlu ve Olumsuz Yönleri
LİSELERE geçişte yeni sistemin netleşmesiyle birlikte tartışmalar başladı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı'nda öğrenci 15 okul seçecek. Listesindeki 15 tercihe giremezse, evine en yakın okula yerleştirilecek. Böylece tercih listesinde bulunmasa da, meslek lisesi ya da imam hatip lisesine kaydedilebilecek. Yerleştirmeden sonra gözde okulların boş kontenjanlarına nakil başvurusu yapılabilecek. Eski sistemde olduğu gibi, okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Başvurular arasında en yüksek puanlı öğrenci bu okullara yerleştirilecek. Yeni sistem, çocuklar için iyi mi, kötü mü? Çocuklar istemedikleri okullara mı girecekler? İşte uzmanların yorumları...
'Öğrenci boşta kalmayacak, devlet bir yere yerleştirmiş olacak'
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem GÜLAN:
ESKİ sistemle yeni sistemi karşılaştırdığımızda, eski sistemde yine öğrenci tercihlerini yapıyordu. O tercihlerden hiçbiri olmazsa, herhangi bir şekilde yerleştirilmeden kendi gittiği bölgesinde bir okul arıyordu. Şimdiki tek fark genel liselerin olmaması. Dolayısıyla herhangi bir yere yerleşemezse ya bölgesinde kontenjanı boş kalan bir anadolu lisesine, ya da bir meslek lisesine yerleşecek. Tabi ki istemediği bir okula yerleşebilir. Ama bu geçmişte de söz konusuydu. Yeni sistemde ise, öğrenci belli bir başarı seviyesini yakalayamamışsa, öğrenciyi devlet bir okula yerleştiriyor. Ancak öğrenciler, tercih ettiği 15 okuldan birine büyük ihtimalle yerleşiyor. Elbette en yüksek puanlı okulları yazarsa istemediği okullara da gidebilir. Ama tercih listesinin altına düşük puanlı okulları yazarsa 15 tercihinden birini büyük ihtimalle kazanmış olur. Bu konuda da çok fazla bir şey değişmedi. Sistemin tek farkı, öğrenci boşta kalmayacak, devlet bir yere yerleştirmiş olacak.
'Okulun en iyisi, eve en yakın olandır'
Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Ahmet ÖZER:
ÖĞRENCİ şayet 'A Grubu Okullar' dediğimiz belli grup okullara giremezse, çocuk için en iyi yer puan durumuna uygun okuldur. Evine yakın okula yerleştirilirken, o bölgedeki öğrenciler arasından da seçme şansı olacak. Bu yönüyle evine en yakın okulun tercih edilmesine olumlu bakabiliriz. Okulun en iyisi, eve en yakın olan okuldur. Dolayısıyla burada da böyle bir adım atılmışsa bu olumludur. Ama süreç içerisinde sistemin dezavantajları ortaya çıkarsa, bunların da tamiri mümkündür. Şu anda böyle bir sistem öğrenciler açısından son derce olumlu gözüküyor. Eğitimcçiler, veliler, okul yöneticileri yeni sistemden memnun durumdalar.
'Sistemin yıldızı, nakiller'
Eğitim Yazarı Sait GÜRSOY:
Bu yıl öğrenciler ilk 15 tercihine giremediği taktirde tercih edeceği okul türünü yazacak. Öğrenci bu bölüme fen, anadolu, imam hatip, meslek veya teknik lise yazabilecek. Ancak fen ve anadolu liselerinin kontenjanları dolacağı için bu okullar boşu boşu yazılmış olacak. Öğrencilerin ev adreslerine en yakın imam hatip liselerine, teknik ve meslek liselerine yerleştirilmeleri de sözkonusu olacak. Buradaki en büyük sorun şu, belki de öğrencinin istemediği bir okul türüne yerleşim olacak. Ben genel lisede okumak istiyorum diyelim. Evime yakın bir genel lise yoksa istesem de istemesem de, teknik lise veya imam hatip lisesine gidebilirim. Bence bu sistemin yıldızı nakillerdir. Çünkü artık adaylar öncelikle bir yeri tercih ederken bir baraj puanı zorunluluğu olmayacak. Yani her aday istediği her yeri seçebilecek.
'Yeni sistemin olumsuz yönleri eğitimi kabusa çevirebilir'
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali BAYKAL:
AÇIKLANAN sistemin olumlu yönleri var ama olumsuz yönleri eğitimi gençler için kabusa çevirebilir. Bütün devlet liselerinin sınavdan sonra tercih kapsamında olması ve özel okullara kayıtların ayrı tutulması son derece olumlu. A ve B listeleri yerine tek ama daha geniş bir tercih kotası olmalı. Öğrenciler resmi okullardan karma olarak 30 lise tercihi yapabilmeli. Öğrencilere, kendilerine verilen tercih haklarının hepsini tam olarak kullanmaları konusunda resmi rehberlik hizmeti sağlanmalı, bu noktada TV, radyo ve internetten yararlanılmalı. Tercihlerde hiçbir koşul ve kısıtlama konmamalı. Öğrenci fen lisesinden sonra imam-hatip, imam-hatipten sonra motor meslek lisesi ya da bir anadolu lisesi yazabilmeli. Öğrenciler okullara kesinlikle sadece başarı sırasına bakılarak yerleştirilmeli. Boşta kalan öğrencilere 'okul türü dayatması' asla kabul edilemez. Ancak istediği okul türünde boş kontenjanı olan en yakın okula kayıt olmaya yönlendirilebilirler.
'Tamamen özel okullara teşvik'
Eğitim Koçu Birol BÜLBÜL:
TEOG sınavında çıkan sorular, kesinlikle öğrencileri gerçek boyutta ölçen sorular değil. İlk sorun bu. Bundan çok daha önemlisi, TEOG sınavının çok çabuk okunması lazım. Yoksa çok ciddi şaibelere yol açıyor. Velilerin hepsinde bir belirsizlik var. TEOG sınavından sonra yapılacak yerleştirmede çocuk ilk 15 tercihine giremezse, evine en yakın okula yerleştirilmesi tamamen özel okullara teşviktir. Çocuk, meslek lisesine gitmemek için özel okula gidecek. Burada büyük bir sorun var. TEOG sınavının bu hale gelmesi ve özel okulların sayısının artması neticesinde özel okullar dershanelerin yerini dolduracak ve okullarda kalite düşecek.
'Reform şart'
İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ:
TÜRKİYE'de aslında ortaöğretime yönelik çok ciddi bir reformun yapılması lazım. Bugün hem genel liselerin, hem meslek liselerinin yeniden ele alınması, hem isminin, hem kalitesinin, hem içeriğinin yeniden düzenlenmesi lazım. Türkiye'de akademik lise dediğimiz genel liselerin bugünkü yapısı böyle devam ettiği müddetçe öğrencilerin seçme hakkı olsa bile bu liselerin büyük bir kısmı öğrencilerin beklentisine cevap veremeyecek. Liseler, ülkemizde 2002 yılı öncesi hastaneler gibi. Hastanelerde nasıl reform yapıldıysa, nasıl ki hepsi kaliteli hale getirildiyse ortaöğretimde de reform şart. 6-7 çeşit lise var. Bunlar kalite yönünden birbirinden çok uzakta. Az kaliteli, çok kaliteli, eksi durumdaki liseler var. Bu sistem, sorunu tam olarak çözemeyecektir. Liseler böyle devam ettiği sürece öğrenci seçse ne olacak, seçmese ne olacak?
Liselerde doğrudan sınıf nasıl geçilir? 2014 liselerde doğrudan sınıf geçme yöntemi, 2014
liselerde sınıf geçme MEB 7 Eylül 2013 tarihinde yayımladığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile liselerde sınıf geçme sistemini değiştirdi. Değişen yönetmelik ile ortalama ile sınıf geçme ve puan değerlendirme sistemini de değiştirdi.
Yeni puan sistemi şöyle olacak:
PuanDerece
85,00-100 Pekiyi
70,00-84,99 İyi
60,00-69,99 Orta
50,00-59,99 Geçer
0-49,99 Geçmez
Yeni yönetmelik ile genel lise, anadolu ,anadolu öğretmen meslek liseleri sınıf geçmeleri de tek bir maddeye bağlandı.
Peki yeni sistemde
Lisede Doğrudan sınıf nasıl değişti? Öğrenciler doğrudan sınıf nasıl geçecekler?
Ders yılı sonunda;
a) Tüm derslerden başarılı olan,
b) Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olanöğrenciler doğrudan sınıf geçer.
Yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak (HER SINIF SEVİYESİNDE EN FAZLA 3 DERS) derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten/derslerden sorumlu geçer.
Yani bir öğrencinin lisede başarılı olması ,doğrudan sınıf geçmesi için yukardaki koşulları gerçekleştirmesi gerekiyor.
Peki bir dersten başarılı sayılma koşulu nedir? Bir dersten başarılı olmak için notunuzun kaç olması gerekiyor?
Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için;
İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir.
Sınıf geçme tablosu için tıklayınız...
Takdir veya Teşekkür Belgesi almak için;
- Takdir Teşekkür alabilmek için Türkçe Dersi en az 55 puan ve üstü olmalı
- Takdir Belgesi ya da Teşekkür Belgesihak kazanabilmek için diğer derslerin de en az 45 puan olması gerekmekte.
- E-Okul takdir hesaplama veya teşekkür hesaplama sayfasında 4. ve 5. sınıflar teknoloji ve tasarım notlarını girmelerine gerek yok.
- MEB teşekkür takdir hesaplama ekranında 6. 7. ve 8. sınıflar trafik puanı notlarını girmeyecekler.
- Dönem sonu karne notu ortalaması 100 üzerinden 70.00 - 84.99 arasında olanlar Teşekkür almaya hak kazanırlar
- Dönem sonu karne başarı puanı 100 üzerinden 85.00 ve üstü olanlar Takdir almaya hak kazanırlar
Takdir Teşekkür Hesaplama Soru Cevap
Takdir Teşekkür Hesaplama Modülü sonucunun doğruluk payı nedir?
E-okul takdir teşekkür hesaplamasında puanlarınızı küsüratlarla birlikte girdiğinizde e-okul sistemi ile birebir aynı sonucu verir. Eksiği veya fazlası yoktur.
Takdir Teşekkür Hesaplama yaparken 84,99 veya 69.99 gibi küsüratları üste tamamlar mı?
E-okul Takdir Teşekkür sisteminde belge hesaplama işlemlerinde yukarıya yuvarlama yoktur.
Takdir ya da Teşekkür belgesi alabilmek için Türkçe, Edebiyat, Dil anlatım derslerinin ortalaması 55'ten büyük mü olmalıdır?
İlköğretim 4, 5, 6, 7, 8. sınıflarda Türkçe notu 55'ten büyük olmalı, liseler için bu zorunluluk geçerli değil.
Not ortamala küsüratları belge hesaplamada dikkate alınıyor mu?
Not küsüratları teşekkür ya da takdir almada dikkate alınır.
Belge puanım 70'in üstünde ancak zayıfım var belge alabilir miyim?
Takdir ya da teşekkür belgesi alabilmek için notlarınızın 45'ten düşük not olmaması gerekir.
Puanım 85'in üstünde ancak belge alamazsınız diyor!
Not ortalamanız 70 ya da 85'in üzerinde olmasına rağmen belge alamıyorsanız Türkçe ders notunuz 55'ten küçüktür ve yahut 45'ten küçük notunuz olduğu için takdir ya da teşekkür belgesine hak kazanamıyorsunuzdur.
TEOG Lise Tercihleri Nasıl Yapılır? İşte Adım Adım Anlatım
SBS'nin kaldırılmasıyla birlikte bu yıldan itibaren liselere geçiş için TEOG uygulanmaya başlandı. TEOG'un uygulanmaya başlanmasıyla tercih sistemi de değişti. Bu yazıımızda kafanızdaki sorulara çözüm bulmak ve sizlere yardımcı olmak amacıyla adım adım tercihlerin nasıl yapılacağını anlatacağız.
Öncelikle taban puan uygulamasının kaldırılmasından dolayı puanlarda farklılıklar olacağını belirtelim. Bu yüzden temmuz ayında açıklanacak yüzdelik dilimlerin yerleştirme için daha önemli olacaktır. Adaylar tercih yaparken aynı anda hem A Grubu hem de B grubu tercihlerini yapacaklar. Şimdi aşamalı olarak anlatalım:
1. Adaylar A grubu tercih listelerine puanlarına ve yüzdelik dilimlerine göre istedikleri okulları yazacaklar. A grubu tercih listesine en fazla 15 okul yazılabilecek. Okulların adları değil kodları yazılacağını belirtelim. Yerleştirme yapılırken ilk önce adayın A grubu tercih listesine bakılacak. Yerleştirme puan üstünlüğüne göre yapılacak
Örnek liste:
1.ANTALYA / DÖŞEMEALTI | Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi |
| K/E | 472.965 |
2.ANTALYA / MURATPAŞA | Antalya Anadolu Lisesi |
| K/E | 454.188 |
3.ANTALYA / MANAVGAT | Namık Karamancı Fen Lisesi |
| K/E | 452.334 |
4.ANTALYA / MURATPAŞA | Adem-Tolunay Anadolu Lisesi |
| K/E | 447.534 |
5.ANTALYA / ALANYA | Hüseyin Girenes Fen Lisesi |
| K/E | 442.258 |
6.ANTALYA / MURATPAŞA | Hacı Malike Mehmet Bileydi Anadolu Lisesi |
| K/E | 438.141 |
7.ANTALYA / KEMER | Göynük Fen Lisesi |
| K/E | 435.702 |
8.ANTALYA / MURATPAŞA | Metin-Nuran Çakallıklı Anadolu Lisesi |
| K/E | 430.179 |
9.ANTALYA / KUMLUCA | Havva-Sedat Atilla Avcıoğlu Fen Lisesi |
| K/E | 419.958 |
10.ANTALYA / MURATPAŞA | Aldemir- Atilla Konuk Anadolu Lisesi |
| K/E | 418.144 |
11.ANTALYA / KONYAALTI | Dr. İlhami Tankut Anadolu Lisesi |
| K/E | 413.245 |
12.ANTALYA / MURATPAŞA | Metin-Nuran Çakallıklı Anadolu Lisesi |
| K/E | 412.521 |
13.ANTALYA / MANAVGAT | Manavgat Anadolu Lisesi |
| K/E | 408.463 |
14.ANTALYA / AKSU | Aksu Anadolu Öğretmen Lisesi |
| K/E | 405.789 |
15.ANTALYA / MURATPAŞA | Levent Aydın Anadolu Lisesi |
| K/E | 402.02 |
2. A Grubu tercih listesi yapılırken aynı anda B Grubu tercih listesi de yapılacak. B Grubu tercih listesine sadece okul türleri yazılacak. Adayın en az 1 okul tünü yazma zorunluluğu var. Bir adayın B Grubu tercih listesinde istediği türdeki bir okula yerleşebilmesi için kontenjanların boş olması gerekir. A Grubu tercih listesine göre yerleştirmeden sonra boş kalan kontenjanlara yerleştirme yapılacak. Yerleştirme yine puan üstünlüğüne göre yapılacak.
Ancak fen ve anadolu liselerinin kontenjanları dolacağı için bu okullar boşu boşu yazılmış olacak. Örnek liste1.Fen Lisesi2.Sosyal Bilimler Lisesi3.Anadolu Lisesi4.Anadolu İmam Hatip Lisesi5.Anadolu Teknik Lise 3. A ve B Grubundaki herhangi bir liseye yerleşemeyen adaylar ikamet ettikleri en yakın yerdeki boş kontenjanı olan bir liseye yerleştirilecekler.
Buradaki en büyük sorun şu, belki de öğrencinin istemediği bir okul türüne yerleşim olacak. Ben genel lisede okumak istiyorum diyelim. Evime yakın bir genel lise yoksa istesem de istemesem de, teknik lise veya imam hatip lisesine gidebilirim.Ayrıntılı olarak tercih listesnin nasıl hazırlanacağını ve yerleştirmenin nasıl yapılacağını anlattık. Kafanıza takılan her soru için size yardım etmye devam edeceğiz.