2014 YGS KONULARI




YGS nedir? 2014 YGS ne zaman? YGS puan hesaplama nasıl yapılır? 2014 YGS konuları nelerdir? YGS başvurusu nasıl ve ne zaman yapılır?
2014 ÖSYS kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı.

ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzuna göre, ÖSYS'nin ilk sınavı olan YGS'ye başvurular 2-15 Ocak, Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular ise 21-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

ÖSYS'ye, sınavsız geçiş dahil 2013-2014 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek.

YGS'ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvurularını kılavuzda belirtildiği şekilde yapmak zorunda olacaklar.

2014 YGS BAŞVURU KILAVUZU

Durumları bu şartlara uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da ÖSYS'ye başvurabilecek. Ancak bu adaylar ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar TC uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacak yükseköğretim kontenjanlarına yerleştirilemeyecek.

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin 5203 sayılı Kanun ve Türk Vatandaşlığı Kanunu ile saklı tutulan hakların kullanılmasına ilişkin belge sahibi olmaları durumunda, ÖSYS'ye başvurabilecek. Bu adaylar, kontenjan kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda yerleştirilecek.

Meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adayların haricinde, tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyenlerin 2014-YGS'ye girme zorunluluğu bulunuyor.

YGS BAŞVURU SÜRESİ UZATILMAYACAK
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, başvuru işlemleri 2 Ocak'ta başlayan ve yarın sona erecek 2014 ÖSYS başvuru süresinin uzatılmayacağını duyurmuştu.

ÖSYS'ye başvuru için sınav ya da sınavsız geçiş ücretini yatırmak yeterli olmuyor, başvuru işleminin, 2014 ÖSYS kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlanması gerekiyor.

İnternetten bireysel başvuru yapacak adayların, ekranda "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı" açıklamasını görmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin dökümünü yazıcıdan edinmeleri gerekiyor.

Başvuru merkezlerinde yapılan işlem sonrası adaya verilecek geçici şifrenin 2014-ÖSYS başvuru süresi içinde ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr (aday işlemleri sistemi)" adresinden değiştirmesi ve sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olan bu şifrenin aday tarafından özenle korunması ve kesinlikle paylaşılmaması isteniyor.

23 Mart 2014 tarihinde yapılacak YGS için başvuru sonuçlarına bağlı diğer hazırlık çalışmalarının hemen başlatılacağından 2014-ÖSYS başvuru süresi uzatılmayacak.

Ali Demir: Birden çok YGS yapacağız

ÖSYM Başkanı Ali Demir, üniversiteye girişte ilk basamak olarak uygulanan YGS’nin yılda birkaç kez yapılacağını söyledi.
Hürriyet gazetesinde yer alana habere göre; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) yıl içine yayılacağını ve birden fazla kez sınav yapılacağını açıkladı.

Tek oturumda yapılan sınavın öğrencide başarı kaygısı yarattığını dile getiren Demir, yılda bir YGSyerine, birkaç sınav yapılması üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Demir, "Yıl içine yayılan YGS’nin mezunlar için Eylül ayında, okula devam edenler için Şubatta, Mart'ta yapılması söz konusu olabilir" dedi.

ÖSYM BAŞKANLIĞI
2014 YGS Başvuru tarihleri OSYM ' nin takviminde belirtildi. 2014 YGS Sınavına az bir zaman kaldı. YGS Başvuru tarihleri için sınava girecekler çok merak ediyor. 2014 yılı YGS başvuruları OSYM ' den gelecek duyuru sonrasında sınava girecekler ais.osym.gov.tr adresinden başvurularını yapacak. Daha sonra ygs sınavı için çalışmalarını hızlandıracak. 2014 YGS Banka ücreti konusunda henüz bir resmi açıklama yok. Tüm gelişmeler osym.gov.tr ' den gelecek haber ile belli olacaktır.

2014 OSYM Sınav takviminde 2014 YGS sınavı 23 mart 2013 günü yapılacaktır. Sınav başvuru tarihi ise 2-15 ocak 2013 tarihleri arasında OSYM Başkanlığı resmi internet sitesinden başvurular yapılacak. 2014 YGS başvuruları ais.osym.gov.tr adresinden kişisel olarak yapılacaktır. Önceki senelerde de genellikle hep YGS başvuruları ocak ayında yapıldı.

ÖSYM, gelecek yıl yapılacak sınavlara ilişkin başvuru tarihleri ni açıkladı. Buna göre, 23 Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na 02-15 Ocak'ta, 6 Nisan'da yapılacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na (İlkbahar Dönemi) 03-12 Şubat'ta, 27 Nisan'da gerçekleştirilecek Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) 24 Şubat-7 Mart'ta, 11 Mayıs'ta yapılacak olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (İlkbahar Dönemi ) 10-19 Mart tarihlerinde başvurulacak.

Üniversiteye adaylarının gireceği ve 14-15 Haziran ile 21-22 Haziranda yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına başvurular ise 21-30 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS Lisans) ve KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavları için başvurular da 5-14 Mayıs'ta alınacak. KPSS Lisans 5-6 Temmuz, ÖABT 13 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

Dikey Geçiş Sınavı ise 19 Temmuz'da yapılacak. Bu sınava başvurular ise 26 Mayıs-6 Haziran'da alınacak.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Sonbahar Dönemi) başvuruları ise 30 Haziran-9 Temmuz'da alınacak. Sınav ise 6 Eylül'de yapılacak.

KPSS önlisans ve ortaöğretim düzeyi başvuruları da 30 Haziran-16 Temmuz tarihlerinde alınacak. KPSS önlisans sınavı 27 Eylül'de, ortaöğretim düzeyi ise 28 Eylül'de gerçekleştirilecek.

ALES sonbahar dönemi sınavı ise 23 Kasım'da yapılacak. ALES'e başvurular 22 Eylül-1 Ekimde alınacak.

2014 YGS sınavı yapıldıktan sonra 140 ile 180 puan arasında not alanlar önlisans ' a başvuracaktır. 180 Puan üstü alanlar LYS sınavına başvuracak ve bunun için çalışmalarını hızlandıracak.

ENGELLİLER İÇİN YGS PUANI 100
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100’e indirdiklerini açıkladı. Çetinsaya, ikinci öğretimdeki yüksek lisans sorununun aşıldığını ve alınan karar gereği artık ikinci öğretimde de tezli tezsiz yüksek lisans yapılabileceğini söyledi.

2014 YGS konuları

TÜRKÇE:
Ygs Türkçe testi yorum sorularının ağırlıkta olduğu bir test. Bilgi soruları sınavın yaklaşık olarak %25′ini oluşturuyor. Fakat yorum sorusu deyip geçmemek gerek. Özellikle ÖSYM’nin son yıllarda yaptığı sınavlarda adayları oldukça zorladığını gözlemliyoruz. Yorum soruları gerek uzun oluşları gerek zaman alması sebebiyle adayda sınav esnasında kaygı oluşturmakta.

2014 YGS Türkçe testine çalışan adaylar için tavsiyemiz yorum soruları için mümkün olduğunca kitap okumaya özen göstermeleri ve özellikle 2013 yılına bakarak bilgi sorularının yoğun olma olasılığına karşı 2014 Ygs Türkçe Konuları‘nı iyi bilmeleri.

Paragraf (Yardımcı Düşünce) 8

Paragraf (Ana Düşünce) 5

Dil Bilgisi - Karma Dil Bilgisi 5

Paragrafta Yapı 3

Paragraf (Anlatım Teknikleri) 4

Cümle Anlamı (Kavramlar) 1

Sözcük Anlamı 3

Cümle Yorumu 4

Cümle Anlamı (Karma) 2

Anlatım Bozukluğu 1

Noktalama İşaretleri 1

Ses Bilgisi 1

Yazım Kuralları - Noktalama İşaretleri 2

MATEMETİK:
Matematik testi YGS’de adayların daha çok temel işlemsel kabiliyetlerini, matematiksel becerilerini ölçen ve aynı zamanda adayların en çok zorlandığı derslerin başında geliyor. Matematik testi bir çok adayın gözünü korkutsa da aslında YGS de çıkan soruların bilgi ağılıklı olmadığını bilip konu ve soru çözümleri düzenli bir şekilde yapıldığı taktirde başarıya ulaşılabilecek bir ders niteliğinde. Çalışılma ile netlerin doğru orantılı olan Matematik testi çalışıldıkça başarı getiren bir ders niteliğinde.

2012 Matematik testinin müfredata uygun bir biçimde hazırlandığını ve sınava ortalama bir şekilde sınava hazırlanan öğrencinin hemen hemen kolaylıkla çözebileceği bir test olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 2011 Ygs’ ye göre 2012 Ygs’ nin daha kolay olduğu adaylarca da bilinmekte.

Basamak Kavramı

Taban Aritmetiği

Bölme-Bölünebilme

OBEB-OKEK

Rasyonel Sayılar

Sıralama-Basit Eşitsizlikler

Mutlak Değer

Üslü İfadeler

Köklü İfadeler

Oran-Orantı

Denklem Çözme

Problemler

Mantık

Kümeler

Bağıntı-Fonksiyon

İşlem-Modüler Aritmetik

Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık

GEOMETRİ:
Geometri sorularına baktığımızda genel olarak zor ve kolay soruların dengeli bir şekilde dağıldığını söyleyebiliriz. Sorularda geçen yıllardan farklı olarak üçgen, çok gen vs şekilli sorulardan ziyade daha çok yazılı sorular ile karşılanıldı. Bunun dışında yeni müfredatta yer alan ve adayların zorlandıkları vektörler konusundan soru gelmediği dikkat çeken noktalar arasında.

2012 Ygs Geometri sorularının değerlendirmesini yapmak gerekirse; soruların çok kolay sorular olmadığı, orta ve üzeri seviyede sorular sorulduğu uzmanlar tarafından belirtilenler arasında. Adaylara önerimiz Geometriye çalışırken tüm konulardan soruların sürekli çözülmesi ve tüm soru tiplerinin öğrenilemesi yönünde olacaktır ek olarak Lys kitaplarından çalışmak daha yararlı olacaktır.

Bu bilgilerden sonra 2014 Ygs Geometri Konuları‘na geçelim. Aşağıda tablo olarak konuları inceleyebilirsiniz. Konular 2013 YGS’ye göre oluşturulmuş olup 2014 YGS’de çıkması en muhtemel konulardır. Soru sayıları 2013 YGS’ye aittir.
Üçgende Açı 0

Üçgenler 0

Yamuk 1

Kare 1

Dikdörtgen 1

Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları 0

Çokgenler 1

Çember-Daire 1

Katı Cisimler 1

Doğrunun Analitiği 0

Analitik Geometri 2

Simetri-Döndürme 0

ÇIKAN SORULAR 8

TARİH:
Ygs de son test olan Sosyal Bilgiler testinin ilk bölümünde Tarih testi bulunmakta. 2014 Ygs de Tarih bölümünde adayları neler bekliyor. Elbetteki adayların Ygs Tarih bölün de başarıya ulaşmaları için en önemli nokta 2014 YGS Tarih Konuları.
2014 YGS Tarih Konuları

Yakınçağ'da Avrupa 1

Kurtuluş Savaşına hazırlık dönemi 2

Kurtuluş Savaşı Muharebeleri 1

İnkilaplar 1

Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sonrasındaki Gelişmeler 0

Mustafa Kemal’in Çalışmaları ve Amasya Genelgesi 0

Erzurum ve Sivas Kongreleri 0

Amasya Görüşmesi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin Toplanması 0

Misak – ı Milli ve İstanbul’un İşgali 0

I. Dönem TBMM, TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar 0

Sevr Antlaşması 0

Lozan Antlaşması 0

Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması 0

Jeopolitik Konum 1

Atatürk Devrimleri 1

Türk Dış Politikası 1

TOPLAM 15

COĞRAFYA:
Tarih testinden sonra Coğrafya testi bulunmakta. 2014 YGS Coğrafya Konuları adayların sınavda coğrafya bölümünde başarılı olabilmeleri için bilinmesi gereken bilgiler arasında. Adayların başarıya ulaşmak için ilk olarak Ygs Coğrafya testinin genel özelliklerini bilmeleri gerekmekte.

Ygs Coğrafya testi genel olarak güncel bilgiler ve yüz ölçümü ie ilgili soruların çıktığı bir test.

Rüzgarlar 1

Türkiye’nin İklimi 1

İç Kuvvetler 1

Toprak Tipleri 1

Dış Kuvvetler 1

Doğal Afetler 1

Nüfus 1

Ortak payda: Bölge 1

Ulaşım Yolları 1

Çevre ve İnsan 1

Coğrafya’ nın Bölümleri 1

TOPLAM 12

FELSEFE:
Felsefe testi Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alan, 9 sorunun yer aldığı bir testtir. Özellikle 2011 Ygs’de yer alan “meşhur fili soru” gibi vakalardan sonra Felsefe, sınavın ilgi çekici testlerinden biri oldu. Test; sayısal adayların en çok zorlandığı test olarak da dikkat çekiyor. Adayları çok fazla bilgi sorusuyla karşı karşıya bırakmasa da uzun paragrafları, yoğun düşünme gerektiren soruları ile zorluyor.

Bilgi Felsefesi 1

Bilim Felsefesi 1

Varlık Felsefesi 1

Ahlak Felsefesi 1

Siyaset Felsefesi 1

Sanat Felsefesi 1

Din Felsefesi 0

TOPLAM 8

FİZİK:
Basınç 1

Isı ve Sıcaklık 2

Doğrusal Hareket 1

Dinamik 1

İş ve Enerji 1

Elektrik 3

Mıknatıslık 1

Optik 1

Ses 1

Sıvıların kaldırma ilkesi 1

Toplam 14

KİMYA:
Bileşikler 4

Kimyasal Değişimler 2

Çözünürlük 2

Hayatımızdaki Kimya 1

Madde ve Özellikleri 1

Atomun Yapısı 1

Periyodik Cetvel 1

Maddelerin Ayrıştırılması 0

Toplam 13

BİYOLOJİ:
Canlıların Ortak Özellikleri 0

Canlıların Temel Bileşenleri 1

Hücrenin Yapısı 2

Hücre Bölünmeleri 1

Nükleik Asitler 0

Metabolizma 1

Bakteri 2

Canlıların Sınıflandırılması 0

Ekoloji 2

Duyu Organları 1

Mitoz-Mayoz Hücre Bölünmeleri 0

Kalıtım-Evrim 1

Bitki Fizyolaojisi 1

Vücudumuzdaki Sistemler 0

Endokrin Sistem 1

Toplam 13
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.


0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Blogger tarafından desteklenmektedir.