HENTBOL SPORU






 hızlı , fiziksel güce dayanan ve atışların neredeyse /saate ulaştığı  spordur. Hentbolün ne  heyecanlı bir spor olduğuna  bir örnek. 1996 yılı Atlanta Olimpiyatları’nda  ve Güney  berabere kalmıştı. Güney  bir penaltı kazandı. ’nin hızlı golcüsü, Danimarkalıların en güçlü oyuncusuna karşıydı ve  penaltıyı kurtardı ve  vakitte Güney Kore’yi yenmeyi başardı. Hentbol olimpiyatlara 1972 Münih Olimpiyatları’nda girmiştir ve  dalı ise 1976 yılında eklenmiştir. Şu anda hentbol olimpiyatlarda en fazla ilgi çeken sporlardan biridir.
İki takım arasında uygulanan bir takım oyunudur. Her takım sahaya 10′u  oyuncusu, 2′si kaleci olmak üzere 12  ile çıkar. Maç başlarken bunlardan 6′sı  kaleci olmak üzere toplam 7′si  bulunurken; 5′i yedek bankında oturur. Oyun süresi içerisinde çizgi ile belirlenen bölümde,  aralarında her an istedikleri kadar değiştirilebilirler.
Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu  kapıp kaleye  veya sokabilirse bu ‘gol’ olarak  edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp  çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Top sadece elle oynanır ancak, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en sazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. Oyunun her devresi 30′ar dakikadan iki devre olarak oynanır. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip . Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.
Modern Hentbol kuralları 1917 yılında belirlendiğinde hentbol tesadüfen ortaya çıkmış bir spor görünümünde idi. Kurucuları arasında Carl Anton  vardı. Hinchman 1912 yılında devre arasında futbol oyuncularına hentbol oynamalarını tavsiye eden kişiydi. Hentbol günümüzde futbola kıyasla oldukça farklılıklar göstermektedir. Daha süratli ve elle oynanan bir spor olan Hentbol 30 dakikalık iki devreden oluşmaktadır.
Oyun basketboldaki gibi hava atışı ile başlar ve top çelindikten sonra tutan oyuncunun hava atışı yapılan yere 3 metre uzaklıkta olması zorunluluğu vardır. Defans hücum eden takımı ceza sahasının önünde kalelerine yaklaştırmamaya çalışır.
D şeklindeki 6 m uzaklıktaki ceza sahasına oyuncuların girmesi yasaktır. Müdafaa sırasında, defans oyuncuları belirli ölçüde obstürksiyon yapabilirler. Hentbol sahası 40 metre uzunluğunda ve 20 m genişliğinde olmak zorundadır.
Kaleye 9 m uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş ceza sahasında yapılan fauller penaltı olarak nitelendirilirken, penaltı atışları kalenin tam 7 m karşısından yapılır.Bu atışlara 7 m atışı da denir. topun çapı bayanlar müsabakalarında 54-56 iken erkeklerde 58-60 cm’dir.
- See more at: http://www.matematikcifatih.com/hentbol/hentbol-nedir-nasil-oynanir#sthash.OchA8BiO.dpuf
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.


0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Blogger tarafından desteklenmektedir.